- Blocaj în negocierile pentru formarea noului guvern
- La 35 de ani de la Revoluție, dosarul crimelor din acele zile zace în justiție
- Klaus Iohannis, de Ziua Victoriei Revoluției – „România este într-un moment de cumpănă"
- Elenei Lasconi: „România trebuie să se desprindă de un sistem corupt și să aleagă drumul drept”
- Atac tragic la târgul de Crăciun din Magdeburg
Festivalul Multiart pentru Deținuți pe scena Teatrului „Nottara”
Getting your Trinity Audio player ready...
|
Marți și miercuri, scena Teatrului „Nottara” din București va găzdui șase spectacole în cadrul celei de-a XIII-a ediții a Festivalului Multiart pentru Deținuți „Dana Cenușă – Descătușare prin cultură”. Evenimentul aduce în fața publicului trupe de actori-deținuți din penitenciarele București-Jilava, București-Rahova, Ploiești-Târgșorul Nou, Timișoara, Vaslui și Centrul de Detenție Craiova.
Potrivit Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP), unitățile participante au colaborat cu nouă regizori pentru a pregăti spectacolele de teatru, fiecare piesă fiind o combinație de profesionalism artistic și implicare socială.
În programul ediției din acest an sunt incluse spectacole diverse, precum:
– „Treapta a noua”, o adaptare după Tom Ziegler, în regia Patriciei Katona, realizată de actorii de la Penitenciarul Ploiești-Târgșorul Nou.
– „Recuperări”, scrisă de Radu Crăciun și regizată de Alexandru Berceanu și Paul Pristavu (Penitenciarul București-Jilava).
– „Libertate”, o creație originală a regizorilor Marius și Cristina Lupoian (Penitenciarul Timișoara).
– „Din timp”, cu autorii-regizori Anca Tecu și Laurențiu Nicu (Centrul de Detenție Craiova).
– „12 oameni furioși”, adaptare după piesa lui Reginald Rose, regizată de Lucian Onciu (Penitenciarul Vaslui).
– „Salonul nr. 6”, bazată pe nuvela lui A. P. Cehov, sub regia lui Iulian Gliță (Penitenciarul București-Rahova).
Juriul, format din personalități ale teatrului și experți în domeniu – comisar șef Andreea Neagoe (ANP), actrița Crenguța Hariton, actorul Gabriel Costea și criticii de teatru Monica Andronescu și Silvia Dumitrache – va evalua prestațiile deținuților actori, apreciind atât potențialul lor artistic, cât și contribuția culturală a fiecărui spectacol.
Festivalul a debutat cu vernisarea unei expoziții de tablouri și sculpturi realizate de persoane private de libertate din diferite unități de detenție, aducând astfel în atenția publicului latura creativă și emoțională a deținuților.
„Dana Cenușă – Descătușare prin cultură” are ca scop principal promovarea reabilitării și reintegrării deținuților prin artă, evidențiind misiunea socială a sistemului penitenciar din România. Organizatorii subliniază valoarea terapeutică a teatrului, o metodă recunoscută în domeniul psihodramei, ce contribuie la dezvoltarea și reabilitarea celor care execută pedepse privative de libertate. Festivalul este deschis atât deținuților, cât și comunității, oferindu-le o oportunitate de conectare prin cultură și artă.